CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 18 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 15.09.2009

Преглед на турския печат 15.09.2009

Преглед на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници.

Posted 15.09.2009 07:17:57 UTC

Updated 15.09.2009 07:17:57 UTC

Днешния преглед на турския печат започвамес новината озаглавена "Турция е новата Украйна". В новината под това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът на Русия Владимир Путин е отбелязъл, че Турция ще измести Украйна като главно трасе за транспорт на руския природен газ за Европа. Вестникът пише позовавайки се на статия публикувана по страниците на руския вестник Дъ Москоу Таймз, че Путин е направил това изявление по време на среща миналата седмица с членовете на идейното учреждение "Валдай", водещо изследвания над Русия и е подчертал в отговор на въпроса на експерта за Русия на Германския съвет Александър Бахр, че Турция ще заеме мястото на Украйна като основно трасе за износа на руския прероден газ за Западна Европа.
Снощи премиерът Ердоган организира вечеря ифтар за посланиците на страните членки на ЕС в Анкара-съобщава вестник Заман. В новината пише, че премиерът Ердоган е запознал посланиците с процеса за демократични реформи и е подчертал, че притежават пълната решителност да осъществят заплануваните стъпки, че няма да отстъпят от набелязаните цели и че очакват подкрепата на страните членки на съюза.
Вестник Миллийет съобщава, че Турция е отправила покана към фирми от Русия, САЩ и Китай да участват в търга за закупуването на противоракетни системи и е предала на САЩ писмо с искане за получаване на разрешение от Конгреса за закупуване на системи за противоракетна защита.
В новина на здравна тема вестник Ватан пише, че турски лекари са съумели да предотвратят посредством метод наречен Възбуждане на Костния Мозък, ампутиране на крайници поради проблеми дължащи се на заболяване от диабет или други неврологични проблеми. Ръководителят на катедрата за травматология и ортопедия към университета "Докуз Ейлюл" професор доктор Хасан Хавътчъоглу отбеляза, че посредством възбуждане на костния мозък са съумели да преустановят разрастването на рани дължащи се на венозни проблеми възникващи при болни от диабет или при неврологични заболявания-съобщава вестникът.
Вестник Сабах, в новина на икономическа тема озаглавена "Лехман банкрутира, но светът заплати цената", съобщава, че на 15ти септември 2008ма година светът е останал изправен пред най-тежката в историята на човечеството икономическа криза и подчертаваб че детонаторът на кризата е станало банкрутирането на 158 годишния финансов гигант Лехмън Бродърс. В новината пише, че светът е останал принуден да заплати много голяма цена за това банкрутиране и че борсите са изживели драстични снижения, милиони хора са останали без работа и хиляди фирми са обявили фалит.
Същият вестник отбелязваб че германският бизнесмен от турски произход Сезгин Язъджъ е завел дело срещу Парис Хилтън с иск за обезщетение от пет милиона евро поради това, че е накърнила имиджа му, тъй като въпреки дадено обещание не присъствала на мероприятие организирано при откриването на магазина му.
Днешните турски вестници са дали широко място и на продължаващата серия от победи на турския мъжки национален отбор по баскетбол на финалите на европейското първенство по баскетбол в Полша.
Вестник Хабер Тюрк съобщава в новината озаглавена "Целувки за вас", че турските баскетболисти са спечелили оспорваната среща срещу Сърбия с 69 на 64, с пет попадения в първото пет минутно продължение, след като редовното време завършва наравно 64 на 64. В новината се подчертава, че турският мъжки национален отбор по баскетбол продължава да е без загуба на финала на европейското първенство.

Желаем ви приятен ден.