CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 18 август 2009 г.

Преглед на турския печат 18.08.2009 г.!

Преглед на турския печат 18.08.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 18ти август 2009та година.

Posted 18.08.2009 07:01:56 UTC
Updated 18.08.2009 07:01:56 UTC

Днешната турска преса продължава да дава място на заглавна страница на церемониите по повод десетата годишнина от разрушителното земетресение в областта Мармара от 17ти август 1999та година и на стъпките предприемани в рамките на инициативата на правителството за подготовка на пакет за демократични реформи.
Вестник Хабер Тюрк пише, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, поел активна роля в усилията за подготовка на пакета с демократични промени е провел вчера заседание в Истанбулския Търговски Университет на което е изслушал становището на представители на различни слоеве на обществото, и в изявлението направено след срещата е подчертал, че е била проведена много конструктивна и полезна среща и взел под внимание мнението на всички, които са изказали становището си.
Вестник Джумхурийет пише, че Бешир Аталай е подчертал, че пакета за демократични реформи е държавен проект, че негови събеседници са не отделните личности, а целия народ и че трябва да се избягват провокативни изявления.
"Процесия с факли". Под това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера в община Гьолджюк окръг Коджаели, в Ялова и в Сакария са били организирани поменни процесии с факли за жертвите на земетресението от 17ти август 1999та година.
Вестник Заман в новината под заглавието "Болката е жива въпреки че изминаха десет години" отбелязва, че са били организирани поменни церемонии за 420 те служащи във главната военна и командна база на турския военноморски флот в Гьолджюк и техните семейства, загинали по време на земетресението.
Със заглавието "Сътрудничество между Катар и Турция в енергетиката" вестник Стар съобщава, че по време на срещата с Емира на Катар Шейх Абдуллах Ел Тани, пристигнал в Анкара по официалната покана на президента Абдуллах Гюл, е било решено основаването на двустранна енергийна комисия. Вестникът сочи, че сътрудничеството ще бъде основно в сферата на природния газ и че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е отбелязъл, че ще закупуват от Катар 4 милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно.
"Енергийна атака в Персийския залив" е озаглавил новината по темата вестник Йени Шафак и подчертава, че с подписаните с Русия договори в сферата на природния газ и петрола Турция е станала страна с ключово значение и че сега тя е насочила вниманието си и към сътрудничество в сферата на енергетиката и с Катар. В новината пише, че Емирът на Катар Ел Тани пристигнал в Турция по покана на президента Гюл е зявил, че имат положително мнение по въпроса за реализацията на енергийни инвестиции в Турция. Вестникът също така подчертава ,че между Турското Радио и Телевизия и Катарската телевизия е бил подписан договор за сътрудничество.ТРТ