CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Турски печат: Всеки да стои на правилното място, се обърна генерал Илкер Башбуг към медиите

16 октомври 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"

Балъкесир. Реакцията на Генералния щаб на Турция по повод появила се в някои турски вестници тайна информация за действията на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и на турската армия в отговор на терористичните атаки е основна тема на първите страници на турските вестници. Вестник “Сабах” информира, че началникът на Генералния щаб аремйски генерал Илкер Башбуг е дал твърд и категоричен отговор на онези, които се опитват да представят действията на терористичната организация като успешни и критикуват турските въоръжени сили в борбата срещу тероризма. Башбуг призова всички да стоят на правилното място и да бъдат внимателни. Началникът на турския генерален щаб посочва, че лицата, които са направили възможното за “пропускане на разузнавателна информация” за нападението срещу граничната застава Актютюн, ще бъдат най-сурово наказани.
Вестник “Хюриет” обръща внимание на думите на турския военен, че онези, които представят нападенията на ПКК като успешни, стават съучастници в проливането на кръв. Башбуг изтъква, че доверието на турските въоръжени сили в себе си е пълно и турските войници в Байрактепе, охраняващи заставата Актютюн са проявили голяма храброст.
Вестник “Милиет” извежда на централно място появилото се твърдение, че видеокадрите, публикувани във вестник “Тараф” са от планината Кандил и са видеомонтаж.
Вестник “Заман” посочва, че твърденията, че въпреки разузнавателни доклади и видеоматериалите, заснети с безпилотни разузнавателни самолети за планирано нападение срещу заставата Актютюн, турските въоръжени сили не са реагирали навреме, силно ядосаха генерал Башбуг. От своя страна интелектуалци и журналисти изразиха противодействие срещу острите му думи и ги определиха като разрез с демокрацията.