CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 15 октомври 2008 г.

Турски печат: Борбата с тероризма – от военните към цивилните

15 октомври 2008 | 09:04 | Агенция "Фокус"

Анкара. Проведеното под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган заседание на Висшия съвет за борба с тероризма е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” информира, че е взето решение за създаването на нова структура за ръководство на борбата срещу тероризма в рамките на министерството на вътрешните работи, в която ще бъдат включени и военните. Новата структура ще работи като “Съветничество по вътрешната сигурност” и ще извършва и прилага стратегическото планиране на борбата срещу тероризма; ще осигурява обмена на разузнавателна информация между силите за сигурност; ще има динамична структура и ще разполага с капацитет за провеждане на чести съвещания.
Вестник “Сабах” констатира, че вече инициативата в борбата с тероризма преминава в цивилните, с изземването на водещата роля на Генералния щаб и създаването на новото Съветничество по вътрешната сигурност към министерството на вътрешните работи.
Вестник “Милиет” обръща внимание на позицията на премиера Ердоган, че установяването на контакти с ръководството на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак по въпросите на противопоставянето на терористичната дейност на ПКК, не е проява на слабост, а демонстрация на сила и самочувствие.
Вестник “Заман” извежда на централно място гаранцията на премиера Ердоган, че в рамките на борбата с тероризма няма да бъде допусната нито една крачка назад от спазването на демокрацията. Ердоган пояснява, че тероризмът не е единствено въпрос на сигурността, а проблемът следва да се разглежда в неговата цялост с обществените, дипломатическите и икономическите измерения.
Вестник “Радикал”се спира на предупреждението на лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк, че ако партията бъде закрита, това ще бъде истинско нещастие. “ПДО е един мост в Турция. Ако бъде разрушен този мост, това ще докара огромна беда на страната”, посочва Ахмет Тюрк.