CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 10 октомври 2008 г.

Турски печат: Военните предлагат “цивилни” мерки за борбата с тероризма

10 октомври 2008 | 09:16 | Агенция "Фокус"

Анкара. Заседанието на Висшия съвет за борба с тероризма, състояло се вчера в Анкара и различни аспекти на борбата с тероризма са централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” се спира на направените предложения от военните на заседанието на Висшия съвет за борба с тероризма, които отчитат икономическите, културните и социалните страни на проблемите. Турските военни обръщат също внимание, че когато се говори за правата на човека, не трябва да се забравят и тези права, които може да бъдат нарушавани от самия тероризъм.
След продължилото шест часа заседание на Висшия съвет да борба с тероризма премиерът Реджеп Тайип Ердоган е имал отделни срещи и така е провел втора “мини среща на високо равнище” по въпросите на тероризма с началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, съобщава “Милиет”. Заседанието ще продължи на 14 октомври.
Пътната карта на борбата с тероризма беше начертана на заседанието на Висшия съвет за борба с тероризма, отбелязва “Заман”. В бъдеще борбата с тероризма ще се води със специални професионални екипи. Планира се създаване на регионални бази на силите за специални операции, които ще координират дейността на специалните части на полицията, на жандармерията и на Генералния щаб. Ще бъдат формирани и специални антитерористични части.
“Хюриет” обръща внимание на критиките на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, че на фона на надигащата се вълна от тероризъм различните институции в държавата взаимно си прехвърлят отговорността за борбата с него.
За 24 часа бяха заловени извършителите на терористичното нападение на полицейския служебен автобус в Диарбекир, при което загинаха 4 и бяха ранени 18 души, пише вестник “Сабах”. Задържани са трима от общо четиримата терористи. Установена е самоличността и на четвъртия терорист, който е организирал атентата и в момента се издирва.