CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

понеделник, 13 октомври 2008 г.

Турски печат: Точни попадения по време на седмата въздушна операция на турските ВВС в Северен Ирак

13 октомври 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"

Анкара. Различни аспекти на борбата с тероризма са централна тема на днешните турски всекидневници. Вестник “Хюриет” информира, че на 12 октомври вечерта е била проведена седмата въздушна операция на турските ВВС в Северен Ирак след терористичното нападение на 3 октомври срещу граничната застава “Актютюн”, при което бяха убити 17 и ранени 20 турски военнослужещи. В публикацията се обръща внимание, че турските изтребители са подложили на унищожителен огън група терористи, след които и висши функционери на ПКК.
Вестник “Заман” също съобщава за въздушният удар на турските ВВС на 12 октомври вечерта, който е бил нанесен по цели на ПКК в района на северно иракската провинция Зап.
Вниманието на вестник ”Радикал” е привлечено от изявленията на президента Абдуллах Гюл, че терористичната организация ПКК следва политиката на провокациите, но Турция е решена да доведе до край своята борба срещу тероризма.
За вестник “Милиет” интерес представлява отправената покана към президента Абдуллах Гюл да посети северноиракския град Ербил за да открие новопостроеното международно летище. Евентуално посещение на Абдуллах Гюл в град Ербил се оценява като жест за намерението за установяване на добри връзки на Турция с автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак.
Вестник “Сабах” обръща внимание, че целта на заловената в истанбулския район Шишли терористка с 8,8 килограма пластичен взрив А-4, е била сградата на Истанбулската дирекция по сигурността. В хода на разследването е установено, че тя е влязла в Турция в състава на 10-членна терористична група, след като е получила специална подготовка в лагери на ПКК в планината Кандил в Северен Ирак. Това е станало в навечерието на религиозния празник Рамазан байрам през територията на Иран.