CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Турски печат: Разрешението за трансгранични операции в Северен Ирак е продължено с една година

09 октомври 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вестник “Сабах” пише, че турският парламент е удължил с една година дадения срок за осъществяване на трансгранични операции в Северен Ирак. Турската армия вече ще може да влиза в Северен Ирак до 17 октомври 2009 г. в случаите, когато прецени, че това е необходимо за борбата с Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Разрешението за операции в Северен Ирак получи рекордно голяма подкрепа на парламента, пише вестник “Хюриет”. В гласуването са участвали 529 депутати от 550-членния парламент, като “за” са гласували 497 депутати и само 18 депутати са били “против”.
“Милиет” извежда на централно място думите на президента Абдуллах Гюл, че целта на даденото разрешение от парламента е ПКК, а не кюрдите. Дадени са правомощия само за точкови операции срещу цели на терористичната организация, посочи Абдуллах Гюл.
На заседание на Висшия съвет за борба с тероризма днес ще бъде оценено и направеното от опозицията предложение за създаване на буферна зона в Северен Ирак като щит против проникването на терористи на турска територия е тема на публикация във вестник, пише “Заман“.
Вестник “Радикал” информира за терористичното нападение срещу полицейски служебен автобус в Диарбекир, при което са загинали петима полицаи и са ранени 19 души, включително случайно намиращи се в района на нападението петима цивилни.