CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 8 октомври 2008 г.

Турски печат: Няма да има и крачка отстъпление от демокрацията успоредно с борбата срещу тероризма

08 октомври 2008 | 09:48 | Агенция "Фокус"

Анкара. Основна тема в турските вестници днес отново е борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и действията на турските държавни органи в тази насока. В една от многото публикации по темата “Ще дойдат нови мерки” вестник “Милиет” представя акцентите от изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган на вчерашното заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Вестникът цитира думите на турския премиер, който заявява, че до сега са изпълнили всичко, което са поискали турските въоръжени сили от правителството и оттук нататък ще направят всичко каквото се иска от тях. Вестникът отбелязва, че Ердоган е казал, че след гласуването на удължаването на срока на операцията в Северен Ирак борбата срещу тероризма ще продължи със същата решимост и ще бъдат предприети нови мерки. Той е посочил пред съпартийците си, че ползват и ще продължават да ползват правата, които произтичат от международното право в тази борба. Равносметката от действията на въоръжените сили, борещи се срещу тероризма, е тежка, но не трябва да се забравя, че ситуацията е трудна, е добавил премиерът. По думите му може и да са допуснати грешки, но никой не е застрахован от това. Той е казал, че очаква от съпартийците си да проявят воля при гласуването на предложението за удължаване на срока за провеждане на трансгранична операция с една година. Ердоган се е обърнал също към онези сили в Турция, които не осъждат терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, да не правят политика през и чрез тероризма и кръвта на многобройните негови жертви. Той е отправил призив и към властите в Северен Ирак да вземат мерки срещу действията на терористичните елементи в Северен Ирак, за да не се налага турските сили да вършат това.
Вестник “Сабах” в публикация “Вятърът вее силно” пише, че “вятърът за повече пълномощия за армията, който вее в Анкара” се засили още повече с изказванията на партийните лидери на заседанията на парламентарните групи вчера. Вестникът цитира лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал, който посочва, че за да бъдат спрени действията на ПКК, Северен Ирак трябва да се прочисти от тероризма, защото в противен случай ще има нови кървави атаки. Вестникът се спира и на критиките на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели, според когото правителството не е изпълнило необходимото в борбата срещу тероризма, а е делегирало своите пълномощия на турските въоръжени сили.
Вестник “Заман” в статия, озаглавена ““Да” на активната борба срещу тероризма, “не” на отстъпването крачка назад от демокрацията” пише, че след нападението на ПКК над граничната застава Актютюн, при която загинаха 17 турски военнослужещи, отново на дневен ред е застанало искането от някои среди за обявяване на извънредно положение. Цялото общество обаче посреща с недоволство тези предложения и не иска и крачка отстъпление от демокрацията. Същата позиция заемат и управляващите. Вестникът цитира позицията на министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, който заявява, че няма да се отстъпи нито от демокрацията, нито от сигурността.
Вестник “Хюриет” в публикацията си “Среща на високо равнище за гражданско решение на проблема с тероризма” пише, че гражданските организации са представили своите стратегии за решаване на проблема с тероризма на 6-часова среща с началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг. На срещата са взели участие експерти по проблемите на борбата с тероризма и етническите отношения.