CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 7 октомври 2008 г.

Турски печат: Борбата срещу тероризма на ПКК – отново на първо място в дневния ред на Турция

07 октомври 2008 | 10:03 | Агенция "Фокус"

Анкара. Нападението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу граничната застава Актютюн, което след дните на празника Рамазан отново обгърна в траур Турция и постави на дневен ред въпроса за човешките загуби от нападенията на ПКК, турската въздушна операция срещу ПКК в Северен Ирак след това нападение, съвместното заседание на Съвета за борба с тероризма и турския кабинет и мерките, които се предприемат в тази насока и днес изпълват страниците на турските вестници. В една от публикациите на вестник “Радикал” в тази връзка, която е озаглавена “След Актютюн три въздушни операции за три дни”, пише, че от три дни турските самолети бомбардират района Авашин Басян в Северен Ирак след нападението срещу заставата Актютюн. Изданието посочва, че операциите са започнали на 4 октомври и се изпълняват от турските асове с висок дух и успех. В друга публикация се извеждат думите на представителя на ръководството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Егемен Багъш, че ако САЩ и светът не осъдят ПКК, ще има още много подобни нападения с много човешки жертви.
Вестник “Хюриет” в публикация “Червен понеделник” пише, че вчерашният понеделник, през който турските граждани затвориха в сърцата си мъката по загиналите турски войници, ще бъде запомнен като червен понеделник. Турските граждани отправиха проклятия към тероризма на погребенията на загиналите, организираха протестни шествия и митинги в цялата страна.
Вестник “Милиет” в публикация, озаглавена “Изменят се законите за борба срещу тероризма”, цитира министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, който посочва, че се работи върху изменението на пет закона, засягащи борбата срещу тероризма.
Вестник “Сабах” в публикация “ТОКИ е готова да изгради застава за един милион турски лири” пише, че ТОКИ, която изгражда щаб-квартири, казарми и застави в Югоизточен Анадол е готова да започне изграждането на нови гранични застави, които да са пригодени за борба срещу тероризма.
Вестник “Заман” в публикация “Насоките на ПСР са ясни” пише, че нападението на ПКК срещу заставата Актютюн отново обърна погледите към борбата срещу тероризма. Статията се спира на вчерашното заседание на Съвета за борба с тероризма и турския кабинет, на което беше разгледан този проблем.