CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

понеделник, 6 октомври 2008 г.

Турски печат: Турция изпрати във вечния им път загиналите при нападението на ПКК военнослужещи

06 октомври 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"

Анкара. Погребалните церемонии за загиналите при нападението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу жандармерийския участък Актютюн турски военнослужещи, отзвукът от този терористичен акт и реакциите в страната и чужбина изпълват страниците на турските вестници днес. Редица публикации в тази връзка помества вестник “Милиет”. Под заглавие “Обединените нации осъдиха нападението”, вестникът цитира Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който изтъква, че изпитват дълбоко съчувствие към турския народ, засегнат от терористичния акт. Поместени са и думите на говорителя на Държавния департамент на САЩ Робърт Ууд, че САЩ осъждат нападението на ПКК и скърбят заедно с целия турски народ за загиналите млади войници. В изявлението на външното министерство на Великобритания също се изтъкват съчувствието и подкрепата за Турция в борбата срещу тероризма.
“Сабах” се спира на решението за преместване на 5 гранични жандармерийски участъка, взето след поредното нападение на ПКК. Вестникът посочва, че това нападение е извадило наяве и проблема за сигурността на граничните участъци и пет застави, които са чест обект на нападения на ПКК, ще бъдат изместени на места, по-удобни за отбрана.
Вестник “Радикал” извежда в заглавие на публикация призива на баща, загубил сина си при нападението на ПКК - “Стига вече, да свърши вече”. Скърбящият баща отправя на погребението въпрос към министър, присъствал на церемонията, “защо не се вземат мерки, това кое поред нападение е?”. Вестникът посочва, че на погребенията граждани са се питали кога ще бъдат взети решения, които да спрат терористичните нападения и проливането на кръв. На погребението на един от загиналите военнослужещи Давут Илбаш от Сиирт са били скандирани лозунги за турско-кюрдско братство.
В публикация, озаглавена “Искали са да свалят и хеликоптерите “Суперкобра”, “Заман” пише, че се проясняват детайлите от нападението на ПКК срещу жандармерийския участък Актютюн. Според разкритията терористите от ПКК са взели за прицел и въздушните цели на турската армия, изпратени срещу тях след нападението.