CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 3 октомври 2008 г.

Турски печат: Принудени сме да провеждаме трансгранични операции в Северен Ирак, каза Ердоган

03 октомври 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предстоящото гласуване в турския парламент на искането на правителството за удължаване на срока на разрешението за провеждане на трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак, публикация на “Файненшъл таймс” за управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, призив на председателя на парламенти Кьоксал Топтан за културата на политическия дебат, са сред централни теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” пише, че на 8 октомври турският парламент ще разгледа внесеното искане от правителството и се очаква да даде с внушително мнозинство разрешение за провеждане в продължение на още една година на трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак. На заседание на парламентарната група на ПСР премиерът Реджеп Таийп Ердоган е подчертал, че Турция е принудена да провежда такива трансгранични военни операции в Северен Ирак, като целта е само ликвидиране на присъствието на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и не се създават никакви проблеми за живеещото в района цивилно население.
“Радикал” цитира позицията на британския вестник “Файненшъл таймс”, че съдебното дело срещу дружеството “Морски фар” в Германия е замесило управляващата ПСР в съмнения за корупция и е нанесло сериозни вреди на нейния имидж като политическа формация, която пледира, че провежда чиста политика.
“Милиет” също извежда на централно място констатацията на “Файненшъл таймс”, че появяващите се едно след друго различни твърдения за корупция в Турция определено очернят ПСР.
“Сабах” обръща внимание на призива на председателя на парламента Кьоксал Топтан към политиците да внимават с използваните изразни средства и поведение, за да не се стига до положение след това да не могат да се гледат в лицето.
“Заман” също се спира на предупреждението на председателя на парламента при политическите дискусии внимателно да се избягват думи и поведение, които могат да породят взаимна непоносимост и неприязън.