CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Турски печат: Абдуллах Гюл поиска да се промени конституцията

02 октомври 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Откриването на новата законодателна година в Турция и изказването пред турските депутати на президента Абдуллах Гюл са централни теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Заман” извежда на централно място искането на Абдуллах Гюл да бъде променена конституцията и предупреждението му към партиите да изоставят яловите си противопоставяния и боричкания.
За вестник “Хюриет” най-важно е ударението, което турският президент поставя върху борбата с корупцията. Абдуллах Гюл констатира, че все още борбата с корупцията в Турция е недостатъчна.
Вестник “Милиет” съобщава, че редовните заседание на турския парламент започват на 7 октомври, а на 8 октомври депутатите ще вземат решение по искането на правителството за удължаване с една година на срока на даденото разрешение за провеждане на трансгранични военни операции от турската армия в Северен Ирак.
Вестник “Сабах” обръща внимание на позицията на Абдуллах Гюл, че Турция трябва да се постарае да превърне сегашната световна финансова криза в търсене на нови възможност в областта на икономиката.
Вестник “Радикал” информира, че тържественото заседание на парламента е парламента е било помрачено и е преминало под сянката на протеста на независимия депутат Камер Генч /бивш заместник председател на парламента/ към Абдуллах Гюл. По време на изказването на Абдуллах Гюл, Камер Генч го е репликирал с думите, че той няма право да стои в президентския дворец Чанкая, защото не спазва принципите на светската демократична република. Това е предизвикало паника в парламента, протести на депутати от управляващата партия и се наложило председателят на парламента да се намеси за да успокоява обстановката.