CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 1 октомври 2008 г.

Турски печат: Рамазан байрамът спаси Турция от сътресението на световните борси

01 октомври 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сътресението на световните борси от началото на седмицата и отражението му в Турция, и честването на религиозния празник Рамазан байрам, както и взаимните обвинения в корупция между управляващи и опозиция са централни теми на днешните турски всекидневници.
“Радикал” обръща внимание, че благодарение на честването на религиозния празник Рамазан байрам Турция този път се е спасила от новото сътресение на световните борси от началото на седмицата. Посочва се, че заради празника Истанбулската фондова борса е затворена и това е спасило от сигурно главоломно падане на Индекс 100 на борсата.
Вестник “Милиет” информира за задълбочаването на скандалите и взаимните обвинения в корупция между управляващи и опозиция. Става ясно, че след приключване на празника Рамазан байрам, във вторник следващата седмица основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ ще огласи документи, уличаващи в корупция заместник генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Денгир Мир Мехмет Фърат, а ПСР от своя страна ще извади документите, с които разполага, във връзка с имотното състояние на лидера на НРП Дениз Байкал.
“Сабах” пише, че след края на празника Рамазан байрам, на 8 октомври турският парламент ще вземе решение по исканото от правителството удължаване с една година на срока за трансгранични военни операции на турската армия в Северен Ирак.
Вестник “Заман” подробно съобщава къде и как са посрещнали религиозния празник Рамазан байрам президентът, премиерът, председателят на парламента и лидерите на основните политически партии. Специално внимание се обръща на посещението на ръководители на прокюрдската Партия на демократичното общество в дома на убит терорист от ПКК, което се определя като силно дискусионно.