CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 30 септември 2008 г.

Турски печат: Бунтът в затвора в Бурхание, посланията на Абдуллах Гюл за празника Рамазан и сблъсъкът ПСР-НРП

30 септември 2008 | 09:28 | Агенция "Фокус"

Анкара. Посланието на турския президент по случай започващия днес празник Рамазан, бунтът в затвора в Бурхание, провинция Балъкесир, и нестихващият двубой чрез посредничеството на медиите между представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ са сред основните теми в турските печатни издания днес. Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Бунт за закуска по време на Рамазан” пише, че вчера в 4 часа сутринта затворници в затвора от тип С в Бурхание са започнали бунт с мотива, че храната е лоша, няма достатъчно легла, телевизионни приемници и хладилници. Изданието посочва, че затворниците са взели шестима заложници. 120-те разбунтували се затворници са искали подобряване на условията за излежаване на присъдата. При протеста те са запалили легла, счупили са телевизори, хладилници и шкафове, като са скандирали патриотични лозунги. Вестникът пише, че бунтът е бил прекратен след като прокурорът Ерсин Акдере е преговарял със затворниците и е обещал изпълнение на исканията.
Вестник “Сабах” в публикацията си “Предизвикаха бунт, за да могат да избягат” също обръща внимание на бунта в затвора в Бурхание. Вестникът цитира министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, който посочва, че 5-6 затворници са планирали да избягат с униформи на служители на охраната. Сред взетите като заложници служители на охраната е имало и една жена.
Вестник “Заман” в публикация под заглавие “Президентът Гюл: Различието трябва да се превърне не в разделение, а в братство” пише, че турската политика “встъпва” в празника Рамазан байрам под сянката на остра полемика и тежки обвинения. Вестникът посочва, че в посланията си за празника президентът Абдуллах Гюл и председателят на парламента Кьоксал Топтан призовават за сваляне на “налягането” и напрежението. Двамата призовават турските граждани и политиците да реализират проекти за братство, единство, подкрепа, единение, да вървят към едно бъдеще, което да бъде по-светло и по-просветено. В обръщението си към нацията президентът Гюл изтъква, че на територията на Турция живеят хора от различни етнически групи, но различията не трябва да разделят, а да обогатяват и обединяват.
Вестник “Милиет” в публикация със заглавие “В интернет вее вятърът “Кълъчдароглу” се спира на превърналия се в герой заместник-председател на парламентарната група на НРП и депутат Кемал Кълъчдароглу. Вестникът посочва, че след изявите му като обвинител на ПСР в корупция и злоупотреби рейтингът на Кълъчдароглу в интернет пространството е скочила рекордно и посещаваемостта в личния му сайт. Според мненията на много посетители Кълъчдароглу трябва да стане лидер на НРП.