CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Турски печат: Конституционния съд не забрани ПСР, но отправи сериозно предупреждение към нея /31.07.08/

31 юли 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"

Анкара. Решението на Конституционния съд да не се забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, взето вчера, е водещата тема на всички турски вестници днес. На мотивите на магистратите за историческото за страната решение и на реакцията на политици, чуждестранни представители и граждани е посветена цялата заглавна страница на вестник “Радикал”. В публикация, озаглавена “Един глас определи съдбата на Турция”, вестникът пише, че от 11 членове на Конституционния съд 10 са изразили становище, че ПСР е център на действия, насочени срещу светския характер на държавата. Четирима от тях обаче са преценили, че тези действия все още нямат такава тежест, за да бъде забранена партията, а са поискали само наказание лишаване от половината държавна финансова субсидия за идната година. За забраната на партията се изискваха 7 положителни гласа. Вестникът цитира изявлението на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, който посочва, че решението на съда е едно предупреждение за ПСР и се надява тя добре да го анализира и да извлече поуки. Вестникът посочва, че съдът не е наложил и забрана за политическа дейност на 71-те членове на партията, каквато поиска прокурорът Абдуррахман Ялчънкая. “Радикал” се спира и на куриозните моменти по време на изявлението на Кълъч, свързани с въодушевлението на журналистите за предаването на решението на съда като светкавична новина. В друга публикация същият вестник цитира изявлението на лидера на ПСР и премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че оттук нататък трябва да действат с голяма отговорност и ще направят каквото е правилно за страната. В изявлението Ердоган заявява категорично, че ще спазват и охраняват принципите на Ататюрк и републиката.
Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Не беше забранена, беше отправено сериозно предупреждение” също се спира на решението от изключителна важност за съдбата на Турция. Вестникът пише, че 10 от членовете на съда са изразили мнение, че ПСР е център на антисветски действия, но вот за нейната забрана са дали само шестима от тях. Изданието посочва, че срещу забраната на управляващата партия е гласувал само председателят Хашим Кълъч. В друга публикация “Хюриет” се спира на изявлението на началника на Генералния щаб Яшар Бююканът на въпрос на медиите как ще тълкува ситуацията. Отговорът на Бююканът е, че не трябва да очакват от него изявление, съдът е оповестил своето решение.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “Послание за обществен мир” се спира на реакцията на премиера Ердоган на решението на съда и цитира думите му, че не само ПСР, но цяла Турция се е спасила от една несправедливост и неправда. Премиерът заявява на пресконференцията след обявяване на решението, че независимо дали са привърженици или не, ПСР като управляваща сила “ще прегърне” всички турски граждани. “Нека да бъде на добро за Турция. Вече няма спиране. Ще работим много повече. Оттук нататък трябва да се концентрираме върху бъдещето ни”, казва Ердоган.
Вестник “Милиет” озаглавява публикацията си на първа страница “Сериозно предупреждение към ПСР”. Вестникът пише, че с 6 гласа “за” забраната й, с 4 за частично лишаване от субсидия и с един глас “против” Конституционният съд отправя сериозно предупреждение към управляващата партия. Той допълва, че историческото решение е било оповестено от армия представители на турските и световните медии, които са предавали обявяването му като светкавична новина. Изданието цитира изявлението на Хашим Кълъч, като акцентира на посланието му към политиците да променят с диалог законовите текстове, засягащи забраната на политически партии съобразно модерните демократични модели в света. Той изтъква, че този тип дела са най-тежки за конституционните съдии.
Вестник “Заман” озаглавява публикацията си “Отхвърляне на забраната” и пише, че Конституционният съд е сложил точка на неопределеността, която съществува вече 4 месеца и половина.