CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 30 юли 2008 г.

Турски печат: Гледането на делото срещу ПСР е в последния си етап /30.07.08/

30 юли 2008 | 09:00 | Агенция "Фокус"

Анкара. Продължаващото гледане от Конституционния съд на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е основна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” пише, че гледането на делото срещу ПСР от Конституционния съд е в последния си етап, което се потвърждава и от рекордно дългите заседания на висшите магистрати. Според някои мнения възможно е дори решението за съдбата на управляващата партия да бъде взето още днес или утре, посочва всекидневникът.
“Хюриет” се спира на коментарите на депутати от управляващата ПСР за тайната среща между премиера Реджеп Таийп Ердоган и президента Абдуллах Гюл в частно жилище в Анкара на депутат от ПСР. Анализите за тази среща се насочват в няколко основни направления, като “определяне на начина на поведение и ръководство в зависимост от това дали ПСР ще бъде закрита или няма да бъде закрита”; “определяне на наследниците и продължителите на партията, ако тя бъде закрита”; “подготовка на послание към всички, че дори и да бъде закрита, решението за това ще бъде взето от самата партия”.
“Радикал” обръща внимание, че и през втория ден от заседанието на Конституционния съд не е взето решение по делото за закриване на ПСР. Изказва се предположение, че ако висшите магистрати не успят своевременно да вземат решение, е възможно да бъде отменено планираното за 11 август посещение в Русия на председателя на съда Хашим Кълъч и на още четирима членове на съда.
“Заман” съобщава, че според представители на неправителствените организации евентуалното закриване на ПСР ще върне Турция 50 години назад. Става въпрос за мнението на шест профсъюзни централи, които обединяват близо 4,5 милиона работници.
Сабах” информира за подписаното в Сакария споразумение по проекта за производство на първия национален турски танк Алтай, за който ще бъдат изразходвани 500 милиона долара. На церемонията по подписването премиерът Реджеп Тайип Ердоган е помолил министъра на националната отбрана на Корея Санг-Хий Лий да бъде скъсен периодът на разработване и започване на серийното производство. Новият танк Алтай ще замени намиращите се на въоръжение в турската армия стари танкове М-48 и един нов танк ще може да изпълнява функциите на четири стари танка. Това е един исторически проект, който ще позволи на Турция да има най-силната армия в района и същевременно ще намали външната зависимост на страната, се посочва в публикацията.