CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 29 юли 2008 г.

Турски печат: Разглежда се историческото дело за закриване на управляващата партия,29.07.08

29 юли 2008 | 09:51 | Агенция "Фокус"

Анкара. Започналото гледане от Конституционния съд на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и терористичните нападения в истанбулския квартал Гюнгьорен са основни теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” на централно място пише за започналото гледане на историческото дело за закриване на управляващата ПСР, което ще преформатира политиката в Турция и ще предизвика редица конкретни развития в краткосрочен план – от предсрочни общи избори до назначаването на следващия началник на Генералния щаб. В заседателната зала вчера първоначално е била направена щателна проверка за монтирани подслушвателни устройства. През първия ден от заседанието, на което ще се вземе решение за съдбата на ПСР, е бил прочетен изготвеният доклад от докладчика на Конституционния съд Осман Джан, в който се препоръчва партията да не бъде закривана.
“Милиет” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът Абдуллах Гюл са се срещнали тайно в жилището на депутата от ПСР Мехмет Текелиоглу в анкарския квартал Чукурамбар часове преди началото на делото за закриване на ПСР. “Хюриет” уточнява, че тайната среща между Ердоган и Абдуллах Гюл е продължила 5 часа. Двамата са дошли на мястото на тайната среща с автомобили с цивилни регистрационни номера и с много малка охрана, точно 12 часа преди започване на заседанието на Конституционния съд. Пред журналисти въпросният депутат на ПСР от Измир, в чието жилище в Анкара се е състояла срещата, обяснява, че е зет на Абдуллах Гюл и той от време на време му идвал на гости.
“Заман” информира, че премиерът Ердоган е посетил мястото на терористичните нападения в истанбулския квартал Гюнгьорен и е призовал нацията да се съсредоточи върху борбата срещу тероризма. В прочувствено слово Ердоган се обяви против политиката на насилие, която се гради върху убийствата и проливането на кръв, пише всекидневникът.
“Радикал” обръща внимание, че според компетентните власти терористичните взривове в Истанбул са дело на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че се вижда връзка с терористичната сепаратистка организация и се работи предимно по тази версия за разкриване на извършителите на атентатите.