CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

понеделник, 28 юли 2008 г.

Турски печат: Две бомбени експлозии в Истанбул отнеха живота на 16 души и раниха 154 /28.07.08/

28 юли 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Двете бомбени експлозии, разтърсили снощи Истанбул, при което по последни данни са загинали 16 души и 154 са ранени, са централна тема на турските вестници днес. Двойният атентат в Истанбул измести интереса на печата от планираното за днес заседание на Конституционния съд за разглеждане на делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция. Вестник “Хюриет” посвещава няколко публикации на първа страница на ужасното събитие. В публикацията “Експлозия в Гюнгьорен: 16 загинали, 154 ранени” изданието съобщава подробности за двата атентата и помества фотографски снимки от мястото на събитието. Вестникът пише, че експлозиите са станали в квартал Гюнгьорен, на забранен за автомобили булевард. Двете бомби са били сложени в контейнерите за боклук на самия булевард и са избухнали с времеви интервал от 10 минути. След експлозиите мястото е приличало на бойно поле с разкъсани на парчета човешки тела и кръв, изтичаща от загиналите и ранените. Първата експлозия е станала в район Гювен в квартал Гюнгьорен на булевард “Къналъ” близо до телефонна будка в 21,55 часа, а втората в 22,05 часа. Вестникът посочва, че според първоначалното предположение първата експлозия е станала в тръба на природен газ, минаваща оттам. Хората наблизо са се събрали, за да помогнат на окървавените. 10 минути след тази експлозия, на 50 метра от мястото, е станала втора експлозия с голяма заглушителна мощ, която е превърнала мястото в бойно поле. Булевардът се е превърнал в кърваво езеро от експлозията. Вестникът посочва, че за кратко време на мястото са пристигнали медицински екипи и полицейски коли. Специалисти са започнали разследване на случаите. Вестникът цитира изявлението на валията на Истанбул Муамер Гюлер, който посочва, че заснетите с камерите кадри се изследват много внимателно. Той посочва, че този терористичен акт е взел за мишена съвсем невинни хора, което показва неговото лице.
Вестник “Радикал” на първа страница също се спира на терористичния акт. В публикацията си “Страшен терористичен акт в Истанбул” вестникът помества изказвания на очевидци, според които първата експлозия не е била силна и намиращите се в близост бързо са отишли на мястото, за да видят какво се е случило. Недълго след това е станала втора експлозия с голяма сила, при което хората са полетели наляво и надясно. Имало е със скъсани пръсти, ръце и крака. Според очевидците няма съмнение, че това е терористичен акт. Друга публикация в “Радикал” пише, че отговорността за експлозиите засега се хвърля върху Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Адресът на бомбата, използвана в ужасното нападение е ПКК”, също пише, че според полицията подобни бомби са използвани от ПКК и изброява предишни бомбени експлозии, при които е използван същият експлозив.
Вестник “Заман” пише в публикация със заглавие “Ужасно нападение в Истанбул”, че докато се обсъждаха терористичните акции на организацията “Ергенекон” Истанбул стана арена на ново ужасяващо терористично нападение. Вестникът посочва, че докато гражданите са били на нощна разходка в неделя вечерта първо е избухнала звукова бомба. След като хората са се събрали на мястото там е избухнала втора бомба с голяма разрушителна мощ. Хората, които се разхождали по булеварда или седяли на пейките, са станали жертва на експлозията. Вестникът цитира валията Муамер Гюлер, който призовава гражданите към единство и твърдост срещу тероризма. Изданието цитира и президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган, които остро осъждат терористичното нападение.