CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 24 юли 2008 г.

Турски печат: Нови арести по “Ергенекон” разтърсват политическата обстановка в Турция,24.07.08

24 юли 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новите арести по скандала “Ергенекон”, отражението на делото срещу Партията на справедливостта и развитието върху политическия живот в страната, свалянето на председателя на Турското историческо дружество проф. Юсуф Халаджоглу от поста му и докладът на парламентарната подкомисия по разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк са водещите теми в турския печат днес. Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Ергенекон в Коня” пише, че екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Коня са организирали вчера едновременна операция в 5 провинции, при което са арестували 26 души по обвинение, че участват в действия с цел предизвикване на хаос и сваляне на правителството. Вестникът посочва, че арестуваните са свързани със списанието “Национално решение” и Работническата партия.
Вестник “Радикал” под заглавие “Председателят на Турското историческо дружество Халаджоглу беше свален от поста си докато беше на почивка” помества информация за проф. Юсуф Халаджоглу и коментари за свалянето от поста му. Вестникът цитира думите на Халаджоглу, че е научил информацията от медиите. Изданието посочва, че срещу Халаджоглу е имало силна реакция миналото лято за изказване, засягащо произхода на кюрдите в страната.
Вестник “Заман” представя в публикация под заглавие “Парламентът: Има безсилие на сигурността в убийството на Динк” констатациите на парламентарната подкомисия за разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк.
Вестник “Милиет” под заглавие “Какво ще стане ако ПСР бъде забранена?” се спира на сценариите, които могат да се разиграят в Турция при евентуална забрана на Партията на справедливостта и развитието.