CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 23 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,23.07.08

Турски печат: Кой ще назначи новия началник на Генералния щаб, ако управляващата партия бъде закрита?
23 юли 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Анкара.Определената дата от Конституционния съд за гледане на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПС е основна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание по темата с публикация, озаглавена “Кой ще назначи новия началник на Генералния щаб, ако управляващата ПСР бъде закрита?”. Това е една от най-често дискутираните теми в Анкара, след като Конституционният съд оповести, че ще гледа делото за закриване на ПСР на 28 юли. Ако съдът постанови закриване на партията и наложи политическа забрана на премиера Реджеп Тайип Ердоган преди периода 1-3 август, когато ще се проведе редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/, възниква сериозен проблем за назначаването на новия началник на Генералния щаб. На 30 август сегашният началник армейски генерал Яшар Бююканът трябва да се пенсионира, а същевременно ще изтече и срокът за престой в длъжност на сегашния командващ сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг, който се очаква да бъде назначен за нов началник на Генщаба. При това положение е възможно правителството да назначи за началник на Генералния щаб някой друг командващ
вид въоръжени сили. Друг е въпросът и той също е дискусионен, дали при отсъствието на премиера негов заместник може да подпише подобен документ. Досега в Турция не е имало подобен прецедент и се посочват два възможни пътя за изход от деликатната ситуация. Първо, премиерът Ердоган да подпише назначаването на новия началник на Генщаба преди 28 юли и да предложи на президента Абдуллах Гюл да издаде указ за това. Второ, дори и да не стане това, влиза в сила чл. 8 от конституцията – назначаването става с подписите на заместника на премиера и президента.
Вестник “Сабах” съобщава, че Конституционният съд ще започне гледането на делото срещу ПСР на 28 юли, понеделник. Средно делата за закриване на партии продължават 5 дни, посочва всекидневникът и припомня, че делото за закриване на ПСР е започнало на 14 март.
Вестник “Милиет” обръща внимание, че навремето делото за закриване на Партията на благополучието на бившия премиер Неджметтин Ербакан е продължило 7 месеца и 25 дни.
Вестник “Хюриет” информира, че периодът за вземане на решение от Конституционния съд по делото срещу ПСР може да продължи от 3 до 10 дни. При това положение делото ще приключи в срок от 4,5 месеца, което ще бъде един рекордно малък срок.