CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 22 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,22.07.08

Турски печат: Ердоган има резервни планове, ако управляващата партия бъде закрита
22 юли 2008 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара.Делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР, разследването по аферата “Ергенекон” и освобождаването на отвлечените в източната провинция Агръ германски алпинисти са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща централно внимание на изявленията на заместник генералния председател на управляващата ПСР Шабан Дишли, че в края на този месец или в началото на август ще приключи неизвестността около делото за закриването на партията. Шабан Дишли уверява, че партията продължава да развива своята дейност сякаш нищо извънредно не се е случило и пояснява: “Кой е най-лошият сценарий? Партията да бъде закрита, да бъдат наложени политически забрани н т.н. Народът продължава да оказва невероятната си подкрепа за ПСР. Това произтича от доверието към премиера, към неговите държавнически качества. В случай че партията бъде закрита, има планове Б и В, но те ще влязат в сила когато му дойде времето. Иначе като план е продължаване на сегашното положение.”.
“Заман” пише, че днес Конституционният съд ще определи датата, на която ще се гледа делото срещу ПСР. Висшите магистрати ще решат кога да се произнесат по заведеното дело за закриване на партията. Съгласно досегашната практика съдът се събира, за да вземе решение 11-12 дни след като докладчикът по това дело раздаде на другите членове на съда своя доклад, посочва всекидневникът.
“Милиет” отбелязва, че в рамките на досегашното разследване по аферата “Ергенекон” сведенията за запасния майор Фикрет Емек са твърде малко, но в дома на майка му е било открито най-голямото досега количество взривни материали, заловени по този случай. Отгоре на това серийните номера на тези бомби съвпадат със серийните номера на хвърлените срещу редакцията на вестник “Джумхуриет”, посочва всекидневникът.
В публикация по темата вестник “Радикал” подчертава, че сега погледите са насочени към Турските бригади за отмъщение. Обръща се внимание на многозначителната връзка между заподозрения по аферата “Ергенекон” Музаффер Текин и Семих Гюлайтай от Турските бригади за отмъщение.
“Хюриет” обръща внимание на предположенията, че е бил платен откуп за освобождаването на отвлечените германски алпинисти в източната турска провинция Агръ. На този въпрос канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала само това: “Знаете, че направихме всичко, което зависи от нас. Успяхме и няма повече какво да се каже по този въпрос”.