CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

понеделник, 21 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,21.07.08

Турски печат: Ердоган критикува ЕС заради Северен Кипър
21 юли 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Северен Кипър за участие в тържественото отбелязване на 34-та годишнина от турския военен десант на остров Кипър, освобождаването на отвлечените германски алпинисти и разследването по аферата “Ергенекон” са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” информира, че премиерът Ердоган е участвал заедно със съпругата си Емине Ердоган, сина си Билял Ердоган и още осем турски министри в тържественото отбелязване в Никозия на 34-та годишнина от военния десант на турската армия на остров Кипър. В изказването си на тържеството Ердоган отправи критика към ЕС и към международната общност, които “не са изпълнили дадената дума на кипърските турци”.
От своя страна “Хюриет” откроява инцидента, съпътствал визитата на Ердоган в Никозия. Група демонстранти са скандирали, че не се отказват от независимостта на Северен Кипър и са издигнали плакати с надписи: “Северен Кипър стъпка ли е по пътя на Турция към ЕС?”. Ердоган се е ядосал на тези плакати и охраната му ги е събрала и унищожила, посочва всекидневникът.
“Заман” обръща внимание на изразената позиция от новоизбрания лидер на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк, че разрешаването на кюрдския проблем в Турция минава през пълното разнищване на аферата “Ергенекон”. В публикацията се посочва, че на втория редовен конгрес на ПДО на 20 юли Махмут Алънак е оттеглил кандидатурата си и Ахмет Тюрк единодушно е бил избран за лидер на прокюрдската партия.
Вниманието на вестник “Милиет” е привлечено от загадката около въоръженото нападение срещу сградата на Върховния административен съд /ВАС/, при което беше застрелян висш магистрат. Първоначално компетентният съд в Анкара не е взел решение по делото и е постановил, че става въпрос за нападение на “религиозни” елементи. Сега в хода на делото по аферата “Ергенекон” става известно, че атентаторът – адвокатът Алпарслан Асланq е бил във връзка с съдените членове на организацията “Ергенекон”, което e диаметрално противоположно на позицията на анкарския съд.
Вестник “Радикал” съобщава, че са били освободени отвлечените на 8 юли в планината Агръ в Източна Турция трима германски алпинисти. Посочва се, че здравословното им състояние е добро. За освобождаването на тримата заложници пишат и всички други централни всекидневници.