CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 18 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,18.07.08

Турски печат: Аферата “Ергенекон” и докладът по делото срещу ПСР в центъра на вниманието на вестниците
18 юли 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разкритията по скандала “Ергенекон”, развитието по делото срещу Партията на справедливостта и развитието и дипломатическите контакти на Анкара в последните дни заемат основно място в турските всекидневници днес. В публикация, озаглавена “Пътят, който отива от Държавния съвет към “Ергенекон” вестник “Радикал” пише, че в обвинителния акт срещу “Ергенекон” се акцентира на две събития - нападението срещу Държавния съвет и бомбите, хвърлени срещу редакцията на вестник “Джумхуриет”, но делата по тези случаи са завършили без да се направи връзка с организацията “Ергенекон” въпреки достатъчното данни, че нападателят Алпарслан Арслан – млад адвокат има връзка с организацията.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “Обществото е срещу забраната” пише, че докладчикът на Конституционния съд Осман Джан е изразил позиция, че обществото е срещу забраната на управляващата ПСР и след забраняването последователно на Партията на благоденствието и Партията на добродетелта в Турция е започнал нов период. Той защитава възгледа, че политическите партии имат мисии и трябва да търсят пътища за решаване на проблемите на гражданите.
Вестник “Заман” пише, че след като докладчикът по делото срещу ПСР Осман Джан е представил своя доклад, конституционните съдии също са намерили неговите аргументи за основателни. Според проф. Зюхтю Арслан докладът показва правните рамки на въпроса. Според друг съдия докладът по делото срещу ПСР е повратна точка в турската конституционна система.
Вестник “Милиет” в статия със заглавие “Докладчикът: положението се промени” също пише, че Осман Джан, изтъквайки че се навлиза в един нов период, е поискал делото срещу ПСР да бъде отхвърлено.