CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 17 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,17.07.08

Турски печат: Управляващата ПСР да не бъде забранявана, е позицията на докладчика на Конституционния съд
17 юли 2008 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докладът, внесен в Конституционния съд от докладчика по делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция е сред основните теми в турските всекидневници днес. Вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “Гледището на докладчика: ПСР да не се забранява”, пише, че Осман Джан, който е докладчик по делото, е изразил в доклада позиция управляващата партия да не се забранява. Джан предлага основният аргумент по делото - въпросът за забрадките в университетите да не бъде третиран като партиен въпрос, а като действие на законодателните органи. Той посочва в доклада си, че не се съвместява с принципите на демокрацията забраната на партии, които не са замесени в насилие и тероризъм.
Вестник “Радикал” озаглавява публикацията си по темата “Докладчикът предложи един избор: ПСР да не се забранява”. Вестникът пише, че вчера Осман Джан е внесъл в Конституционния съд чакания с нетърпение от обществото доклад по делото срещу ПСР. В него той цитира Венецианските критерии, решения на Международния съд по правата на човека и Европейската харта за правата на човека. Според изразеното от него гледище думите на ръководителите и членовете на партията не могат да се считат за достатъчно основание за забрана на партията.
На темата в голяма публикация се спира и вестник “Заман”. Той пише, че делото срещу ПСР наближава към своя край. Оторизираният член на съда Осман Джан предлага партията да не бъде закривана, защото тя не е център на действия, насочени срещу светския характер и светското управление на Турция. В доклада се посочва също, че президентът, който е сред 71-те членове на партията, за които се иска забрана за политическа дейност и съдебно преследване за изказвания и действия, засягащи светския характер на страната, не може да бъде съден, защото това ще противоречи на член 105 от конституцията.
Вестник “Милиет” помества публикация под заглавие “Докладчикът: Делото за забрана на ПСР да се отхвърли”. Вестникът представя позицията на Осман Джан, според когото изказванията на представители на партията трябва да се тълкуват от гледна точка на свободата на словото и мисълта. Според него забраната на партията ще противоречи на напредналите демокрации, където не се забраняват партии, ако не проповядват насилие.