CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

сряда, 16 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,16.07.08


Турски печат: Финализиране на делото за закриване на управляващата партия
16 юли 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Финализирането на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, разследването на въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул и разследването по аферата “Ергенекон” са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” съобщава, че бившият посланик на САЩ в Анкара Марк Парис е дал датата, на която ще бъде оповестено решението на съда по делото за закриване на управляващата ПСР. В изказване в Центъра за международни стратегически проучвания със седалище във Вашингтон Маркс Парис е заявил, че това вероятно ще стане в средата на август, или през третата седмица на август, “най-вероятно в един петъчен ден”. Бившият посланик на САЩ е на мнение, че ако бъде взето решение за закриване на ПСР това “ще окаже влияние на тона на отношенията на Турция със САЩ и отрицателно ще повлияе процеса на членство на Турция в ЕС, който и без това е спрял на едно място”.
Вестник “Милиет” обръща внимание на позицията на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, който е на мнение, че никой няма полза от постоянното нагнетяване на напрежение с опасенията, че светският характер на държавата се изплъзва от контрол. “Партиите могат да бъдат закривани. Това е един процес вътре в системата. Ако една страна всеки ден казва, че “ще се разцепи, ще се срине”, това едни ден настина може да се случи”, предупреждава висшият магистрат.
Вестник “Радикал” съобщава, че ЦРУ работи заедно с турска та Национална разузнавателна организация /МИТ/ за разнищване на въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул. Особено внимание се обръща на изясняването дали застреляните терористи имат връзка с “Ал Кайда”. Ангажирани са опитни агенти от ЦРУ, по глобалната борба на САЩ срещу “Ал Кайда” и разпитите в затвора в Гуантанамо.
Вниманието на вестник “Сабах” е привлечено от острия отговор на премиера Реджеп Тайип Ердоган на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал относно разследването на аферата “Ергенекон”. На думите на Дениз Байкал, че “премиерът е прокурор по това дело”, Ердоган отговаря язвително и дръзко: “Да, от името на нацията съм прокурор по това дело”.