CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 21.09.2009 г. !

Преглед на турския печат 21.09.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 21ви септември 2009та година.

Posted 21.09.2009 07:35:28 UTC

Updated 21.09.2009 07:35:28 UTC

По страниците на турските вестници отпечатани във втория ден на празника Рамазан Байрам основно място заемат новини във връзка с честванията на празника и във връзка с външнополитическите контакти които ще бъдат осъществени след празника.
Вестник Хабер Тюрк е поместил на цялата си първа страница празничните послания на политическите лидери в Турция и на празничните мероприятия провеждани от партийните лидери. Вестникът сочи, че президентът Абдуллах Гюл е посрещнал празника в Истанбул и е честитил на турския народ празника, като е подчертал, че празниците са дни, в които всички споделят общи чувства на братство и солидарност. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган също е посрещнал празника в Истанбул и след празничния намаз е разменил поздравления с гражданите, след което е участвал в церемонията по размяна на празнични поздравления, организирана в сградата на окръжния комитет на Партията на Справедливостта и Развитието. Хабер Тюрк пише, че лидерът на Републиканската Народна Партия Дениз Байкал е посрещнал празника в Анкара и в празничното си послание е дал подчертал, че споделят болката на семействата на загиналите в борбата с тероризма военнослужещи. Вестникът сочи, че лидерът на партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели също е посрещнал празника в Анкара и след празничния намаз е посетил мемориалното гробище на Алпарслан Тюркеш.
В новината под заглавието "Ердоган заминава за САЩ" вестник Миллийет пише, че премиерът Ердоган ще отпътува за САЩ за участие в 64тата сесия на Общото Събрание на ООН и в заседанието на групата Г-20 в град Питсбург. В новината се подчертава, че Ердоган ще осъществи контакти с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с лидерите на 20 страни и по време на тези контакти ще постави на дневен ред турско-арменските отношения и ще проведе задкулисни дейности във връзка с инициативите за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем. Според вестника Ердоган ще поиска на Армения да бъде оказано давление по въпроса за подобряването на турско-арменските отношения и за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
"Тези луди турци сега създадоха хибриден автомобил". В новината с това заглавие вестник Сабах пише, че 300 турски инженери, след едногодишна работа са конструирали първия хибриден модел на автобусите за градски транспорт "Авеню", конструирани също по турски проект и дизайн, и подчертава, че този хибриден модел изразходва с 25 процента по-малко гориво в сравнение с автобусите с традиционни двигателни системи.
Вестник Заман отбелязва, че турският национален отбор по баскетбол е приключил авантюрата си на Европейското първенство по баскетбол в Полша с четвърта поредна загуба в мача с Русия и е заел осмото място. Вестникът припомня, че след пет поредни победи, турският национален отбор по баскетбол е загубил последните си четири срещи и е предизвикал голямо разочарование в Турция, но сочи, че като страна домакин на Световното Първенство по Баскетбол през 2010та година, ще участва пряко в първенството със статута на страна домакин.
Желаем ви приятен ден.