CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 18.09.2009 г. !

Преглед на турския печат 18.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 18 септември 2009 година.

Posted 18.09.2009 10:39:07 UTC

Updated 18.09.2009 10:42:47 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със заседанието на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак, което се проведе в двореца Чъраган в Истанбул.

Вестник Сабах съобщава, че в речта си на откриването на заседанието външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал: „Ако този процес започнал между Турция и Ирак се разпространи в целия регион, Близкия Изток вече няма да бъде регион на сблъсъци и проблеми, а ще се превърне в много важен басейн на общ политически диалог и механизъм за сигурност”. Вестникът предава, че председателят на иракската делегация- външният министър на Ирак Хошяр Зебари е отбелязал, че с Турция искат да обезпечат сътрудничество, което да даде насока на бъдещето на региона.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция и Сирия отмениха визите” съобщава, че близката политика водена от Турция със Сирия е дала резултат. В новината се отбелязва, че визите между двете страни вече са отменени и местното население ще може да посещева роднините си в Сирия, когато поиска.

Вестник Миллиет пише, че външният министър на Армения Едуард Налбантиян за първи път е дал информация на парламента относно парафираните протоколи с Турция, които се очаква да бъдат одобрени към средата на идния месец. Вестникът предава, че на въпрос на крайните националисти Налбантиян е отговорил, че няма да бъде извършена никаква промяна в съдържанието на протоколите, които предвиждат учредяването на дипломатически отношения между двете страни.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Обама направи промяна в плановете за ракетния щит” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е казал, че новото приложение ще обезпечи по-добра и по-бърза защита срещу евентуална заплаха от ракетно нападение. В новината се отбелязва, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс във връзка с промяната в плановете за разполагане на противоракетен щит в Европа е казал, че на първия етап в Средиземно море и Северно море ще бъдат разположени кораби оборудвани с противоракетни системи, а втория етап, който ще започне през 2015 година предвижда разполагане на средства за противоракетна отбрана на сушата. Гейтс е посочил, че за реализацията на втория етап преговорите с Полша и Чехия продължават и е отправил посланието, че тези две страни няма да бъдат оставени извън новия план.

Вестник Ватан предава, че строежът на Конгресният център-Истанбул, чиито основи бяха поставени на 28 Септември 2008 година е бил завършен за 354 дни. В новината се съобщава, че конгресния център, който възлезе на 330 милиона долара е бил открит от премиера Реджеп Тайип Ердоган.