CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 18 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 16.09.2009 г. !

Преглед на турския печат 16.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 16 септември 2009 година.

Posted 16.09.2009 10:12:04 UTC

Updated 16.09.2009 10:12:04 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Процеса на демократично отваряне е с естество на революция” съобщава, че са били започнати дейности за определяне на пътна карта относно процеса на демократично отваряне. Вестникът отбелязва, че 8те министерства са определили стъпките, които ще бъдат предприети в процеса на демократично отваряне и че списъка, който бе разгледан от Министерския съвет, вчера е бил обсъден на заседание на кабинета за сигурност под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В новината със заглавие „Анкара-столица на мира” вестник Стар отбелязва, че Иран и САЩ, между които не съществуват дипломатически отношения от 30 години насам ще се срещнат в Анкара, която изгражда мост на мира между регионалните страни. Вестникът пише, че върховният еврокомисар по общата външна политика и сигурността на ЕС Хавиер Солана е казал, че по всяка вероятност срещата на главния преговорящ на Иран Саид Джелили с представителите на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН- САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, ще се проведе в Турция.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Надпревара за продажба на ракети на Турция” пише, че САЩ, Русия и Китай са в надпревара да продават ракети на Турция. Вестникът предава, че премиерът на Русия Владимир Путин е взел лично участие в преговорите. В новината се отбелязва, че резултатите от трите търга ще добият конкретност през месец Октомври.

Вестник Заман съобщава, че Европейската Комисия срещу расизма и нетолерантността е разкритикувала Атина поради позицията й относно западнотракийските турци. Вестникът пише, че в доклада за Гърция, който бе оповестен вчера от Комисията се отправя призив към Атина да признае културните права на западнотракийските турци и се иска да бъдат премахнати пречките пред свободата на турската общност да учредява свои организации. Вестникът сочи, че в доклада пише, че следят с безпокойство продължаващата забрана за откриване на дружества в чието име се съдържа думата „турски”.

Вестник Ватан съобщава, че на автомобилното изложение във Франкфурт, на което участват над 100 нови модела, турските електрически автомобили са предизвикали голям интерес.

Вестник Сабах отбелязва, че британският министър на енергетиката Лорд Хънт, който проведе контакти в Турция е казал: „Подкрепяме позицията на Турция в енергийните проекти и проектите за транспортиране на енергийни ресурси през Турция като „Набуко” и „Самсун-Джейхан”.

Вестник Миллиет съобщава, че международното летище Сабиха Гьокчен в Истанбул, което на 31 Октомври тази година ще отвори новия си терминал с капацитет за 25 милиона пътници ще започне редовни полети за 6 различни точки в Европа, а именно за: Лондон, Кьолн, Щутгарт, Берлин, Амстердам и Хановер, а от 10 Ноември и за Москва.

Вестник Ватан предава, че мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън е изразил по следния начин възхищението си от феновете на турския футболен отбор Бешикташ: „Феновете на Бешикташ са фантастични. През живота си не съм виждал толкова запалени фенове възпламеняващи така своя отбор. Бях силно повлиян”.