CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

вторник, 15 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 14.09.2009 !

Преглед на турския печат 14.09.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 14ти септември 2009та година.

Posted 14.09.2009 07:44:20 UTC

Updated 14.09.2009 07:44:20 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. Вестникът се е спрял на контактите на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в Иран и подчертава, че в последния ден на визитата си Давутоглу е разговарял с главния ирански преговарящ по проблема с ядрената програма на Иран и генерален секретар на Висшия Съвет за Национална Сигурност Саид Джелили и е предложил Турция да поеме посредническа роля в преговорите със западните страни по ядрената криза, отбелязвайки, че желаят проблемът да бъде разрешене по мирен път и чрез диалог, и че Турция е готова да окаже всяка необходима помощ и подкрепа.
Вестник Йени Шафак съобщава, че заместник-генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Аарт Де Геус е отбелязъл в словото произнесено на организирания в град Пльон в Германия "Симпозиум за Глобалната Икономика", че стратегическото и икономическо значение на Турция расте. Де Геус е посочил, че в периода преди глобалната криза Турция е постигнала много висок икономически ръст, но както всяка друга страна в света и тя е останала под въздействието на кризата и икономиката й е навлязла в стагнация. Де Геус подчертава, че през последния период се наблюдава бързо подобряване на турската икономика и очакват отново тя да премине идната година в етап на растеж.
В новина на вестник Хабер Тюрк се отбелязва, че руският премиер Путин е посочил Турция като нов транзитен маршрут на руския природен газ, и е заявил, че Турция ще замени Украйна. В новината пише, че Путин е направил това изявление по време на среща с членовете на групата "Валдай", която води изследвания над Русия, като припомня, че понастоящем 80 процента от руския природен газ се изнася за Европа през територията на Украйна.
Сред 100те най-добри хотели в света, посочени от прочутата туроператорна фирма ТУИ като кандидати за традиционната ежегодна награда "Холи", се намират 20 хотела от Турция-пише вестник Сабах и отбелязва, че освен тези хотели, от Турция в списъка се намират 7 хотела от Германия, 6 хотела от Австрия, 17 хотела от Канарските острови и 11 хотела от Балеарските острови, които принадлежат на Испания.
Вестник Ватан пише, че стотици хиляди души са се събрали пред Белия Дом в столицата на САЩ Bашингтон за да протестират решението на президента Барак Обама за реформа в системата за здравно осигуряване, предвиждаща безплатно здравно обслужване за бедните американски граждани. В новината пише, че демонстрантите са издигнали плакати с надписа "Не искаме социализъм". Вестникът припомня, че Обама е дал обещанието да проведе тази реформа по време на предизборната си кампания и подчертава, че след поемането на президентския пост е предприел решителни стъпки по въпроса, но че реформите за намаляване на цените на здравните услуги са предизвикали острите реакции на консервативните среди в страната.

Желаем ви приятен ден.