CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 20 август 2009 г.

Преглед на турския печат 20.08.2009 г. !

Преглед на турския печат 20.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 20 август 2009 година.

Posted 20.08.2009 10:23:07 UTC

Updated 20.08.2009 10:23:07 UTC

Днешните вестници отдaват широко място на новините във връзка с вчерашното бомбено нападение в Багдат...

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Бомба в годишнината от бомбеното нападение в Багдат” съобщава, че в годишнината от бомбеното нападение от 20 август 2003 година срещу сградата на ООН, причинило смъртта на 22ма души сред които и специалния представител на ООН Сергио Виера, в иракската столица Багдат е осъщестевно бомбено нопадение, което причини смъртта на най-малко 95 души и раняването на 563ма души. Вестникът пише, че това е най-кървавото нападение от 30 юни 2009 година, когато американските сили предадоха компетенциите за обезпечаването на сигурността на страната на местните сили по сигурността.

Вестник Джумхуриет съобщава новината по темата със заглавието „Багдат се превърна в езеро от кръв” и предава, че нападението, извършено с коли-бомби и минометни снаряди е взело на прицел правителството и посолствата. В новината се отбелязва, че иракската армия държи отговорни за нападението съпротивителните сили свързани към партият Баас. Вестникът пише, че по време на нападението са пострадали и сградите на иракския парламент, ООН и посолството на Турция.

Вестник Йени Шафак съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу по време на среща с външния министър на Йордания Насър Джевде е казал „Израел трябва да действа с отговорност относно развоя на събитията със заселниците и Източен Ерусалим. Ако в действителност иска мир отдавна настъпи времето да изрази открито това свое намерение”.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че държавният министър Хаяти Язъджъ е информирал съветничеството на митниците, че Русия е отменила правилника от 13 Август 2008 година предвиждащ пълен контрол на турските стоки. Вестникът предава, че министър Язъджъ е казал, че сега транспортирането на стоки ще се осъществява по същия начин както преди правилника, който бе поставен в сила миналата година през месец август.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Раят на тайните сметки Швейцария ще афишира милиардерите” съобщава, че САЩ са спечелили войната с Швейцария, която е най-голямата база на офшорните банки в света. В новината пише, че швейцарската банка Ю Би Ес –UBS, криеща в сметките си милиарди долари е приела искането на САЩ да разкрие иманата на притежателите на тайните сметки. Вестникът сочи, че 52 хиляди американци имат сметки в Швейцария възлизащи на 15 милиарда долара.