CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

петък, 11 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,11.07.08

Турски печат: Терористичното нападение в Истанбул започна да мирише на аферата “Ергенекон”

11 юли 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"

Анкара. Въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул, разследването по аферата “Ергенекон”, срещата на президента Абдуллах Гюл с бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок, еднодневната визита на премиера Реджеп Таийп Ердоган в Ирак, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща внимание, че въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул започва да мирише на аферата “Ергенекон”. Това е мнението на неназован представител на министерството на правосъдието, който следи отблизо аферата “Ергенекон” и е запознат и с разследванията на терористични актове на “Ал Кайда”. Посочват се конкретно пет главни причини за подобна оценка. Първо, нападателите не са “специалисти”. Второ, нападението не съответства на “типа” действия на “Ал Кайда”. Трето, извършителите са заклети националисти и крадци. Четвърто, името само на един от нападателите е замесено в предишни действия на терористичната ислямистка организация Фронт на бойците на Великия ислямски изток, която е във връзка с “Ал Кайда”. Обаче при операция в източната турска провинция Агръ в къща, принадлежаща на “Хизбулла”, са били открити бомби, чиито серийни номера са същите като серийните номера на ръчните бомби, открити в истанбулския район Юмрание през миналата година, с което фактически започна разследването по аферата “Ергенекон”. Това означава, че организацията “Ергенекон” може да използва привърженици на “Хизбулла”, крайни националисти и дори членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ за подобни терористични актове. Пето, всичко това увеличава вероятността нападението на американското генерално консулство да е било извършено от организацията “Ергенекон”, като целта е да се отклони вниманието от разследването срещу нея.
Вестник “Милиет” информира, че арестуваните по аферата “Ергенекон” висши турски запасни генерали са поставени в килии в отделение № 2 на затвора с “повишена сигурност”, където лежат задържаните лидери на ПКК и на мафията.
Вестник “Хюриет” информира за изненадващата среща на президента Абдуллах Гюл с бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок. На въпрос на журналисти дали смята да даде показания във връзка с нашумелите т.нар. “записки за преврати” , бившият военен № 1 на Турция отговаря многозначително: “Не мога да кълцам лук над месото в касапския магазин. Така са ме учили по-големите от мен. Когато му дойде времето и ако въпросът бъде поставен, тогава ще видим.”.
“Заман” отбелязва, че веднага след Хилми Йозкок президентът Абдуллах Гюл е приел началника на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер. Това веднага е предизвикало разнопосочни коментари в Анкара, но от президентския дворец Чанкая уточняват, че става въпрос за рутинните седмични срещи на Абдуллах Гюл с премиер, началник на Генералния щаб и началник на МИТ, които по традиция се провеждат всеки четвъртък. Вчера обаче премиерът Реджеп Таийп Ердоган е бил на посещение в Ирак, а началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът е имал друга програма и затова Абдуллах Гюл се е срещнал само с началника на МИТ.
“Радикал” обръща внимание на думите на премиера Ердоган по време на неговата еднодневна визита в Багдад, че една от най-важните, най-сериозните задачи съвместно на Турция и на Ирак е да се ликвидира Кюрдската работническа пария /ПКК/.