CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 10 юли 2008 г.

Преглед на турския печат,10.07.08

Турски печат:

Засилва се вероятността “Ал Кайда” да стои зад терористично нападение в Истанбул

10 юли 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"

Анкара. Въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул е централна тема на всички днешни турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание на засилващата се вероятност зад дръзкото нападение в истанбулския квартал Истиние да стои “Ал Кайда”. Служителите на силите за сигурност са успели да установят чрез самоличността на нападателите, че става въпрос за терористичната ислямистка организация Фронт на бойците на Великия ислямски изток, която в Турция действа заедно с “Ал Кайда”. Отговорността за нападението през 2003 година на британското генерално консулство на Великобритания в Истанбул беше поета именно от тандема Фронта на бойците на Великия ислямски изток – “Ал Кайда”, припомня вестникът.
“Сабах” пише още по-директно, че нападението е организирано от афганистанската група, свързана с “Ал Кайда” и припомня, че името на групата нашумя след терористичните нападения в Испания. Веднага след вчерашния терористичен акт турската полиция е предприела операции – арести и обиски на пет различни адреса в Истанбул. “Милиет” пише, че първите следи водят към “Ал Кайда”, като полицията оценява информациите, че нападението на дипломатическото представителство на САЩ в Истанбул е извършено от групите “Селефи”, които споделят общи идеи с “Ал Кайда”.
Вестник “Хюриет” акцентира на оценката на американския посланик в Турция Рос Уилсън, че нападението е “един очевиден терористичен акт”. Американският посланик изказва благодарност за действията на турската полиция и иска допълнителни мерки за сигурност на дипломатическите представителства на САЩ в Турция. “Заман” пише, че двама от убитите нападатели са се оказали рецидивисти по криминални престъпления и са регистрирани в полицията. Това е съобщено лично от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай.