CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

събота, 26 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 26.09.2009 г. !

Преглед на турския печат 26.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26 септември 2009 година.

Posted 26.09.2009 11:39:12 UTC

Updated 26.09.2009 11:39:12 UTC

Bестник Заман в новината със заглавие „Лидерите се споразумяха да продължат с поощрителните пакети” се спира на започналата вчера среща на върха на страните от Г-20 в град Питсбург, САЩ. В новината се отбелязва, че в проекта на заключителната декларация се отбелязва пакетите с поощренията да бъдат продължени до пълното стабилизиране на глобалната икономика.

Вестник Хюрриет в новината по темата съобщава, че според решенията взети на продължаващата среща на върха на страните от Г-20, през идните години най-критичните решения във връзка със световната икономика ще бъдат вземани от страните от Г-20, в чиито състав влизат някои развиващи се страни включително и Турция.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Заплашително предупреждение” съобщава, че лидерите на 3те ядрени сили-САЩ, Франция и Великобритания са отправили остри предупреждения към Иран. В новината пише, че дни преди започването на преговорите между Иран и 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия, Иран е създал нов ядрен комплекс за производство на ядрено гориво. Вестникът предава, че Обама, Саркози и Браун се дали срок на Иран да прекрати дейностите до месец декември тази година. Вестникът сочи, че лидерите, които са отправили посланието, че ако на масата за преговори не бъдат поставени всички въпроси на Иран ще бъдат наложени нови санкции са отбелязали, че иранското правителство е шокирало и разгневило международната общественост.

Вестник Заман съобщава, че Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци и Съюза на руските индустриалци и бизнесмени са подписали договор за търговия и сътрудничество. В новината пише, че в рамките на договора се цели търговския обем между двете страни, който по настоящем е 38 милиарда долара да бъде повишен на 100 милиарда долара.

Вестник Хюрриет предава за приноса, който ще имат щурмовите хеликоптери Т-129, които са турско-италианско производство за сферата на индустрията. В новината се отбелязва, че щурмовите хеликоптери Т-129 ще бъде тествани на 28 Септември в град Милано, Италия. Вестникът сочи, че щурмовите хеликоптери Т-129 се очаква да донесат на турската индустрия допълнителни приходи за 1 милиард долара.