CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

събота, 26 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 25.09.2009 !

Преглед на турския печат 25.09.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти септември 2009та година.

Posted 25.09.2009 07:38:52 UTC

Updated 25.09.2009 10:03:21 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Джумхурийет. Вестникът е дал широко място на словото, което премиерът Реджеп Тайип Ердоган произнесе на 64тата редовна сесия на Общото Събрание на ООН. Вестникът сочи, че на заседанието на Съвета за Сигурност на ООН, по време на което лидерите са обсъдили въпроса с ядреното разоръжаване, премиерът Ердоган е отправил посланието, че е невъзможно да се налагат ограничения на възползването от ядрената технология за мирни цели и е подчертал, че притежаването на оръжия за масово поразяване не допринася с нищо за сигурността на страната, която ги притежава. Джумхурийет съобщава, че в словото произнесено на сесията на Общото Събрание на ООН, премиерът Ердоган е казал, че най-късно до пролетта на 2010та година трябва да бъде проведен референдум над разрешение на кипърския проблем, над което ще се споразумеят турската и гръцката страни на острова.
Вестник Сабах е засегнал словото произнесено от президента на Иран Махмуд Ахмединеджат на сесията в сряда на Общото Събрание на ООН. Ахмединеджат е подчертал, че ядрената програма на Иран е с напълно мирни цели. В новината пише, че иранския президент полага усилия за да бъде възприет като "герой който отнема от богатите капиталистически страни и дава на бедните страни", като се подчертава, че когато в словото си обвинява Израел в расизъм, е бил протестиран от редица делегати, които са напуснали заседателната зала.
"Г-20 обсъжда пътищата за защита от икономически бедствия". В новината под това заглавие вестник Заман съобщава, че на срещата на групата Г-20 в град Питсбург са били обсъдени пътищата за възстановяване от настоящата икономическа криза и стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се предотвратят в бъдеще подобни тежки икономически кризи. Според вестника, очакванията са на срещата да бъде отбелязано, че е необходимо да бъдат премахнати неравновесията в глобалната икономика, тъй като в противен случай светът ще остане изправен пред проблема с много ниския глобален икономически ръст.
Същият вестник пише, че бизнесмените проявяващи дейност в сферата на туризма са предприели конкретни стъпки за да окажат подкрепа на процеса за демократични реформи, и са взели решение да дадат приоритет в туристическите инвестиции, на източните райони на Турция. В новината пише, че нарастването на броя на туристите посещаващи анадолските градове е подтикнало тези бизнесмени към стъпки за инвестиции, и че първият хотел ще бъде построен в град Мардин.

Желаем ви приятен ден.