CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Преглед на турски печат 24.09.2009 г. !

Преглед на турски печат 24.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 24 септември 2009 година.

Posted 24.09.2009 10:49:19 UTC

Updated 24.09.2009 11:47:59 UTC

Bестник Заман съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който замина за Саудитска Арабия за участие в церемонията по откриването на Университета за наука и техника „Крал Абдуллах”, е приел по отделно представителите на Западния регион на Саудитско-турския съвет и някои турски бизнесмени в двореца Ел Хамра, където е отседнал, а след това е взел участие на церемонията по откриването на Университета за наука и техника „Крал Абдуллах”, на която са участвали редица световни лидери.

Вестник Хабер Тюрк пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган в речта си на конференцията в университета Принстън в щата Ню Джърси е разкрил възгледите си относно политиката за „Демократично отваряне” и е посочил, че Турция цели да разреши проблемите си в рамките на юридическите и демократични правила. Вестникъкт предава, че Ердоган е казал с дословно: „Целта ни е да разрешим проблемите в сферите на демокрацията и човешките права. Искаме да сведем до минимум проблемните сфери. Всяка стъпка основаваща се на правата и правосъдието непременно дава резултат и е подкрепяна от обществевеността”.

Вестник Сабах отбелязва, че в речта си в университета Принстън Ердоган е казал, че протокола парафиран с Армения ще бъде внесен за обсъждане във ВНСТ два дни преди футболната среща между националните отбори на Турция и Армения, която е на 14 Октомври. Вестникът цитира изказването на Ердоган: „Преговорите между Азербайджан и Армения напредват с невиждано въодушевление. Тези стъпки между Турция и Армения достигнаха много важно ниво благодарение на посредничеството на Швейцария. Убеден съм, че ако предразсъдъците не излязат на преден план и не бъдат предприети стъпки вземащи предвид вътрешната политика парафирания договор с Армения ще бъде одобрен от парламента. Тези стъпки ще бъдат предприети на 10 или 11 Октомври”.

Вестник Миллиет предава, че в речта си в института Левин в Нюйоркския държавен университет премиерът Ердоган е казал следното относно „Съюза на цивилизациите”: „ След 11 септември 2001 година в света се правят изказвания насочващи света към още по-голяма поляризация. Лесно е да се диференцира, но трудното и същевременно универсалната и хуманна необходимост е се изгражда и сплотява”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че Турция утре за първи път ще бъде представена в Съвета за Сигурност на ООН в ранг на премиер. В новината се отбелязва, че на срещата на върха относно предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия и разоръжаването, което ще бъде председателствано от мандатния председател на Съвета за сигурност на ООН президента на САЩ Барак Обама, Турция ще бъде представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган. През 1961ва година Турция бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за срок от една година, но тъй като през този период не бе проведена среща на върха и Турция не бе предтавена в ранг на премиер. Двегодишния мандат на Турция на непостоянен член на Съвета за сигурност изтича през 2010 година.

Вестник Заман в новината със заглавие „Първия турски спътник бе изстрелян в орбита” съобщава, че спътникът İTÜpSAT1, който е произведен от Факултета за авиационна и космическа техника на Истанбулския технически университет в Турция е бил изстрялан в орбита. В новината се акцентува, че спътникът, който е бил изстрелян от Индийския институт за космически изследвания от град Шрихарикота ще обикаля земното кълбо за 90 минути.

Вестник Милилет съобщава, че министерството на транспорта планира до 2023 година, когато се навършват 100 години от обявяването на Републиката да реализира 12 проекта за строеж на аутобани. В новината пише, че целта е изграждането на непрекъсната мрежа от аутобани в Турция, която е мост свързващ Европа и Кавказкия регион, Близкия Изток и Централна Азия. Министерството планира до 2023 година към мрежата от аутобани с обща дължина 2 хиляди 238 км да бъдат построени още 12 нови аутобана с обща дължина 4 хиляди 773 км.