CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Преглед на турския печат 23.09.2009 г. !

Преглед на турския печат 23.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 септември 2009 година.

Posted 23.09.2009 09:00:35 UTC

Updated 23.09.2009 09:00:35 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ.

Вестник Заман в новината със заглавие „Еврейското лоби в САЩ забрави кризата изживяна на световния икономически форум в Давос” съобщава, че премиерът Р.Т.Ердоган, който замина за Ню Йорк за участие в заседанието на Общото събрание на ООН е провел първите си контакти с представители на еврейските учреждения. В новината се отбелязва, че в срещите състояли се след кризата изживяна между Ердоган и президента на Израел Шимон Перез на Световния икономически форум в Давос, еврейските представители не са поставяли на дневен ред въпроса, с което са показали, че са оставили назад в миналото случилото се.

Вестник Хабер Тюрк публикува новината по темата със заглавието „В Ню Йорк бе забравено напрежението от Давос” и пише, че премиерът Ердоган е започнал контактите си в САЩ приемайки представителите на около 50 еврейски учреждения. Вестникът предава, че директорът на националната американска Лига срещу поругаването (“Антидефамейшън лийг”) Абрахам Фоксман е казал: „По време на срещата никой не се спря на тази тема. Ние забравихме за случилото се и го оставихме назад в миналото”.

Вестник Джумхуриет в новината на същата тема пише, че по време на вчерашната среща представителите на еврейските учреждения са попитали Ердоган, дали има планирана среща в Израел в близко бъдеще в отговор на което Ердоган е казал, че за сега няма уговорена среща, но по време на заседанията на ООН външните министри на Турция и Израел може да проведат контакти. В новината се отбелязва, че може да бъдат възобновени преговорите между Израел и Сирия водени с посредничеството на Турция, които бяха прекъснати след нападенията на Израел срещу Ивицата Газза и последвалата криза между премиера Ердоган и израелския президент Перез.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Бързо начало от Давутоглу” пише, че външният министър Ахмет Давутоглу, който замина за Ню Йорк заедно с премиера Ердоган е порвел първата си среща с външния министър на мандатния председател на ЕС-Швейция Карл Билд и с външния министър на предстоящия мандатен председател на ЕС- Испания Мигел Анхел Моратинос. Вестникът пише, че освен Давутоглу, премиерът Ердоган по време на посещението си в Ню Йорк е придружаван и от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, министъра на финансите Мехмет Шимшек и някои депутати.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ще изстрелят първия турски спътник” съобщава, че днес от въздушна база в Индия ще бъде изстрелян проектирания от Истанбулския технически университет турски спътник, който е първия спътник произведен изцяло в Турция. В новината се отбелязва, че спътникът, който ще обикаля света за 90 минути ще изпраща снимките, които заснема до командния център в университета.